Friday, December 30, 2011

Holli Holiday @ Kota Singa-day 1

helloooo pips!
ni nak hapdate pasal pg kota singa dec 18 hari tu....
entry ni sajer suker2 memori kitaorg sekeluarga...
lagipun saper2 yg teringin jalan2 tu bolehla ambik info2 yg perlu kat sini...
ssbnya, bila aku nak pg mana2, mesti aku akan kowek blog mana2 yg citer pasal holiday sbb nak carik info2 tpt2 menarik, makanan maner yg halal....apa yg DO and DON'Ts ;D

hari pertama kami....

so,
weols pg terbang pki airasia...
kalau nak pandu kete pon boleh...tapi species x sabar cam kitaorg baiklah naik aeroplane, cepat smpi dan x penat...
lagipun weols bwk mimi n my MIL....

on dat day nak fly g sana....flight kol 6.05am, keluar rumah pkol 4.45am gtu...
aku bajet sempat la sebab dah guna phone check in bagai....
smpi2 kat LCCT tu 5.45am nko nyah! GILOSSS
korang telah tertinggal hokey!
gate dah tutup! aiyoooo! camner nih???
p sana...p sini...tanya budak2 jahanam pki baju airasia
"dik kalao gate dah tutup, ada x alternatif kena penalti n amik flight len?"
" sorry kak, kalo dah tutup akak kena bli tiket baru..."
watheeeeeehelll! 2 kali aku tanya, 2 kali jugak jwpn yg sama....
masa nih jiwa aku dah blank sama skali, tak tau nak wat apa...
my laqi masa nih masih x muncul2 ok sbb p parkir kete....

MIL? dok dlm kete anak dier coz aku dah siap tpon ckp gate dah tutup..... :D
biler my laqi smpi ada juga la adegan bertekak sbb tertinggal kapai kan....
masa tu aku malas nak pkir, aku nak my laqi plak tolong pkirin....
jiwa aku mmg btol2 blank gler memikirkan nak bli dabel tiket...
sure mahal gilossss...
kalau x g nnt hotel penalti aku dabel,tiket USS dah bayar...
camner nih!!!! serabuts hotak ahkak nko tau.... ;p

last2 my laqi dtg dgn harapan yg baru....
weols hanya perlu bayar penalti RM100 per head n bleh naik flight yg seterusnya...
fffffuuuuhhhhhh!
lega chek mendengarnya... ngeeeeeeee
tulerrrr len kali punctual skit.....

so weols pon nek flight 7.20am....
mimi punyer la happy sbb tau nak nek eroplane...yela dia kan dah boleh berfikir...
dulu ms baby maner dier tau yg dia naik flight pon....kan..... :D
so segala food in flight yg aku bli semua burn....adus...
xkesah la...perjalanan pon x lama 30 minit jer pon.....sibuk2 tulis borang, tup2 dah smpi kat bumi singapure.....

oh ye....ms vacation ni juga aku x bawak kamera utk pertama kali nya...
rosak xmau hidup last2 minute....
guna kamera henpon jer la....
kalau ada blur2 tu abaikan jer la....

flight ni landing kat changi international airport...
kecil jer tapi canggih la tak mcm airport kat bandung... :D
oo masa ktaorg nak lalu imegresen,
weols dpt express lane...hehehehe sbb MIL guna wheelchair
yahuuuu....x payah beratur! ;p ms nih lane pjg gler.....

dah kutip beg bagai....( sib baik ada kan! u know wat i mean! )
pastu g money changer kat RHB bank...tukaran lebih kurang jer ( korang jgn tukar kat CIMB, gler mahallll cekik darah! )
nih kat dlm arrival hall lg tau...
teringat plak simcard maxis maner leh guna kan...
trus bli singtel prepaid card...rege $28 dollar ( $20 uang yg ada dlmnya ya )
so korang kalau g travel x payah la nak roaming2 bagai....sah2 la kalau ada org tpon pon korang x hangkat kan...takot kena charge giler2.....bli jer prepaid negara yg korang lawat tu.... :D

jalan punya jalan nak keluar, cam mati kutu kan....
sbb mana la penah smpi sini, so xle imagine...
pg kat kaunter pelancong n amik peta
n suh org tuh explain skit2....ooOOooo okeh paham dah...hehehehehe
weols cadang nak p makan dulu....tpt pertama adalah arab street
mmg femes la kan jalan nih....
apa tuh...restoran zam2 hehehe...tapi benornya baru pkol 10.00am lebey kurang...
ah gasaklah ye dek non.....

                      nih masjid yg depan zam2 tu....mcm xde org jer.....

biasala...kat zam2 apa lg yg nak dimakan kalao x murtabak atau nasik beriyani...
pada pendapat aku biasa jer....murtabak mesia lg best hatta kedekut daging....kat sini pemurah daging tapi agak kering....tu sbb nya kot....tepok dada tanya selera la kan....

aku nak kasi tau la ada satu insiden ms ni, ada org s'pore ni parkir sesuka hati depan kedai yg bukan tpt parkir...tetiber berdesup smpi pak polisi dtg amik gambar trus blah....tak payah nak keluar print out saman bagai....agak kecoh juga la dlm kedai tu panggil empunya kete, tapi x keluar2 pon... ( aku agak mesti org kaya nih, x kesah kena denda ;p) hahahahha bagus la kalao wat kat m'sia camni....tentu bahu2 jalan x sesak dgn org2 dungu yg bodoh piang x paham bahasa sesuka hati pakir mcm jalan bapak dia yg punya....

ms nih jugak aku tgh godek2 henpon,awatla tak bole keluar hat 3G....aku nak guna internet x lepas2....mmg xle nak check in 4square bagai la kan.....isk xle jd nih.....nak dapat point tinggi kena la check in oberse... ;p

tula x bc intruction, b*d*h bahlul....ok2 akak dah setel dah...dah ada dah 3G kat ipon ahkaks!so clever ;p ....ekcelli ms weols guna prepaid singtel ni utk tpon mesia sgt la murah....mcm x jln jer duit dlm kad prepaid tu.....berbaloi la drpd roaming kan.....

okeh...skang nak p check in hotel kat hotel grand chancellor kat little india...
hotel bagus, baru n x sibuk....tapi mcm x sesuai ( xle nak ckp kat sini...agak sensitif )
kitaorg dapat bilik OKU okey....1st time in my life! ;p
receptionist tu tgk my MIL pki wheelchair kan...trus offer bg billik tu...
beza nya, bilik tu ada tandas yg luas utk org OKU...mesra OKU ye hotel ini....bagus..kitaorg tumpang dua kaki jerk...  ;p

check in pon awal, pkol 11....mungkin tak ramai org kot....tp servis hotel nih oke sgt2....bellboy dia siap bgtau kat kitaorg yg kat street nih , kalo hari ahad mlm x payah keluar sbb byk org India kat jalan....aku ngan laqiku konfius ye sebentar ;p
kitaorg pkir ooo maybe diorg balik dr temple kot....sbb ada byk temple kat sini...
waktu malam tu kitaorg nak kuar dinner, nak amik nkoooo!
kat depan hotel penuh gler dgn org2 India...aku rasa diorg ni bukan s'pore citizen...berdasarkan pada gaya dan muker.....buruh binaan n pekerja kilang kot....tapi per la jadahnya nak kumpui depan hotel...p la blik rumah ka...hostel ka....menjejas pemandangan btol.... mcm kat New Delhi plak rasa.....kalau kat mesia tak ubah mcm mat indon berpeleseran kat chow kit ler kira nya...hehehe :D

cuaca kat sini asyik hujan jer....so agak menyusahkan kitaorg nak pg mana2 utk dinner.....mati kutu jugak nak makan....kena pilih yg halal.....so budak hotel tu cdg suh p geylang serai....makkk aiii punyer la jauh......tapi jalan kat sini x jammed oke....smooth jer perjalanan....best la .....tiada kesesakan langsung! salute to Lee KY :D makan kat gerai ala2 mamaks gak....aduh bosan gler.....xsedap plak tu....Malaysian food still the best!
b4 balik hotel, singgah 7E bli roti, myojo ( mcm dah x jumpa plak kat m'sia) kopi, chips, air kotak milo....waaah! dah mcm nak berumah plak kat sini ye.....

malam tu kitaorg cam tdo awal....simpan tenaga nak p USS esoknya plak....hehehehe...oke...smbg nnt plak....

Thursday, December 22, 2011

nnt hapdate..

Ok...kami br sampai dr singapura malam semalam...sgt2 penat...sekarang sudah berada di kg utk persediaan kenduri kawen adik plak...nak hapdate, nnt2 la ek...am quite bz...daaa...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, December 18, 2011

Helo Singapura

skarang ni kami sdg bersiaran dr kota singa...esok nak ke USS, malangnya kamera rosak....xdpt nak tangkap2 gambar...sedey hukhukhuk....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Roberts Ln,,Singapore

Saturday, December 17, 2011

Moody

biler tgh kemas2 nak pg travel, aku jd moody biler seluar yg aku nak pakai tetiber hilang dr lemari aku! aku jd lagi moody biler check camera, camera tetiba rosak! hilang sabarrrrrr aku jadinya! :p



- Posted using BlogPress from my iPhone

Testing...

sedang menghapdate gune ipon...agak ketinggalan zaman...puas carik baru jumpa app ni...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Persekutuan Hwy,Petaling Jaya,Malaysia

Tuesday, December 13, 2011

P.E.N.A.T

itulah tajuk aku hari ni....
dah lama plak x menghapdate blog yg ala2 ni
hahahahha
padahal baca senirik jer  kan...
yo...yo ooo jer nkau ni

hari ini aku amat la penat sbbnya...
pagi2 lagi aku dah bedesup...
keluar gi PKNS kat sux alam
kononya nak wat pasport tuk si budak kecik
n sumore nak renew mine...

last week ada juga aku pg jab imeg ( imegresen ye ;p )
tapi aku g yg kat kelana jaya...
dan aku ini mmg la blurrrr amats
nko ingat nko VVIP la sgt kan...
dtg pkul 1.00 ptg...
mmg haram la org nak kasi no kat nko....

so dgn rasa frust nya 
aku berjanji x akan jejak jantan jab imeg kelana jaya
;p

so, dats y la akaks nko ni beriya-iya 
pepagi buta dah chek in kat PKNS sux alam...

sampai2 jer trus memblahkan diri ke tingkat 2...
masuk2 pintu...
mak aihhhh ramai glerrrrrrr
boleh sesak nafasss!
baru kol 9.30...( haktui nko, org len kol 7 am dah beratuq, nko tu jer yg terhegeh2 lembaps )
wateverrrrrrrr

b4 nak amik borang aku dah siap sedia amik gambar diri sendiri n little mimi...
so, xde la terhegeh2 nak p sana, p sini....

dah dapat borang, trus carik meja nak menulis,
sib baik dah siap2 bawak pen...
kalao x terpaksa la memalukan muker pg meminjam kat org len...
akaks nko ni kan pemalu..
auuuw..
;p

dah siap isi borang, p la  akaks nko ni beratur dgn harapan,
nak dapat nomot istimewa cam kat JPJ tuuuu...
( kat JPJ bwk budak kecik leh dapat nomot awal, x yah nak tunggu berejam2 )
tapi
harapan hanya tinggal harapan...
aku rasa jab imeg hanya kasik kat warga tua ja la...
aih
kena tunggu jd sweet citizen warga emas dulu la nmpknya

nombor aku ngan mimi 4207, 4208
masa aku dapat nombor nih, baru 4117
 mak datok!
glerrrrr kertu aku nak tunggu
4207-4117 = 90

90 kepala lagi aku nak tunggu!
dah ler x bekfes ag...
keroncong gler perot....

tempat duduk mmg xde la...
taim2 ginih semua org dah jadi pentingkan diri sendiri...
ramai yg aku tgk bwk anak2 terpaksa berdiri 
yg muda2 remaja dan lelaki2 muda yg mcm gampang pulak sibuk berebut nak duduk
;p
sorry la aku mmg x suker oke...
org malaysia mmg kurang skit keprihatinan 
dalam bab2 gini 
mcm iklan Adlin Aman Ramli yg dlm lrt x nak kasi makcik tua duduk tu la...
lebey kurang gtu la 

last2 si mimi kata perot dia lapar
pkir2
takkan la kalau kitaorg makan,
leh jangkau smpi 90 kepala kan?...
aku ngan mimi pon turun la ke bawah ground floor....
tetiba plak si mimi pandai2 plak request2 bagai
nak makan 'mekhonel' (Mc D)

sib baik la mak nko nih dah terpijak sekeping dua duit kaler ijo kat rumah pagi tadi...
kalau tak, roti cananai  canai jer yg aku kasik...
;p

so dgn heavenya weols bedua menghadap mekhonel bekfes dgn nyaman 
( nyaman tu dlm bhs banjar sedap ye bukan udara nyaman ;p... )

abis makan sambung balik g tingkat 2,
tgk2 nombor dah jalan ke 178
lama juger aku makan...kihkihkih
tgh2 tunggu tu, tetiba ada plak yg sound nak 'terberak'
aduhai...
kalau bawak budak kecik
mcm ni la...
sekejap lapar
sekejap nak terkencing
sekejap nak terberak
layan kan jer la...
aku rasa sempat lg ni...
so bedesup la aku ker tandas...
sampai tandas, x nak plak si mimi ni melabur..
hish! ngengada la nkau ni....
geram btul!

akhirnya sampai la turn kitaorg....
buatnya tak dela sampai 20 miinit pon...
menunggunya bagai nak rak...
lepas hantar borang,
tunggu lagi nama kena panggil utk byr...
letih utk tungggu...dan tunggu....dan tunggul...

dah lepas bayar TUNGGU 2 jam lagi utk ambil ...
letih aku...
ok la....malas aku nak tunda2 ambik lain hari...
so, aku pg jalan-jalang kat SACC mall

dah lama x pegi SACC ni
last skali masa jaman anak dara gtu
ms tu duk kat sux alam....

round2...x tau apa nak buat
utk menhabiskan masa yg ada,
 pg la lepak2 kat MPH bookstore...
boleh gak la layan buku2 ceriter budak kat situ...
at least mimi x boring ....

pehtu, kitaorg g makan kat only mee
aku suka makan kat sini dulu2...
mee ala2 chinese...

lepas makan tu, mmg la time dah 2.30 pm...
cepat2 la aku g ker PKNS balik....
masa aku balik nak g jab imeg tu bleh plak aku sesat2...
ceh! penat aku jalan pusing2 kat atas tu cam org budus...
akhirnya jumpa gak...
sbbnya jab imeg kat sini ada dua,
satu lagi mcm yg bg pas dan permit ye...
jgn tersilap masuk plak...
kat situ byk la indo2, bagla2, myam2, viet2 ;p

utk kutip pasport ( mcm nak kutip sampah! ;p )
xdela ramai mcm pg tadi...
lega sikit...
at lasttttt...
nama aku ngan mimi 
fuh 
LEGAAA ( bak kata org penang ) ;p

tuuuu diaaaa cam anak hang sorang ja yg buat pasport....
xpe lerrrr skali skali nak tayang....aku sorang jer yg baca
hahahhahaha....

mimi...oh...mimi...
mak nko umoq 30 taun baru wat pasport,
nko muda mudi baru 4 taun dah ada pasport
( ye aku tau anak korang umur sebulan dah buat dah... ;p)
ini cam sweet memory utk anak aku jer.... ;p

kiut jer muker mimi masa nih...
 cam nerd2 gitu....
 ok la
dah habis dah melalut utk hari ini
sekian.

* tentang dhia dah nak mula... :D








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...