Friday, December 30, 2011

Holli Holiday @ Kota Singa-day 1

helloooo pips!
ni nak hapdate pasal pg kota singa dec 18 hari tu....
entry ni sajer suker2 memori kitaorg sekeluarga...
lagipun saper2 yg teringin jalan2 tu bolehla ambik info2 yg perlu kat sini...
ssbnya, bila aku nak pg mana2, mesti aku akan kowek blog mana2 yg citer pasal holiday sbb nak carik info2 tpt2 menarik, makanan maner yg halal....apa yg DO and DON'Ts ;D

hari pertama kami....

so,
weols pg terbang pki airasia...
kalau nak pandu kete pon boleh...tapi species x sabar cam kitaorg baiklah naik aeroplane, cepat smpi dan x penat...
lagipun weols bwk mimi n my MIL....

on dat day nak fly g sana....flight kol 6.05am, keluar rumah pkol 4.45am gtu...
aku bajet sempat la sebab dah guna phone check in bagai....
smpi2 kat LCCT tu 5.45am nko nyah! GILOSSS
korang telah tertinggal hokey!
gate dah tutup! aiyoooo! camner nih???
p sana...p sini...tanya budak2 jahanam pki baju airasia
"dik kalao gate dah tutup, ada x alternatif kena penalti n amik flight len?"
" sorry kak, kalo dah tutup akak kena bli tiket baru..."
watheeeeeehelll! 2 kali aku tanya, 2 kali jugak jwpn yg sama....
masa nih jiwa aku dah blank sama skali, tak tau nak wat apa...
my laqi masa nih masih x muncul2 ok sbb p parkir kete....

MIL? dok dlm kete anak dier coz aku dah siap tpon ckp gate dah tutup..... :D
biler my laqi smpi ada juga la adegan bertekak sbb tertinggal kapai kan....
masa tu aku malas nak pkir, aku nak my laqi plak tolong pkirin....
jiwa aku mmg btol2 blank gler memikirkan nak bli dabel tiket...
sure mahal gilossss...
kalau x g nnt hotel penalti aku dabel,tiket USS dah bayar...
camner nih!!!! serabuts hotak ahkak nko tau.... ;p

last2 my laqi dtg dgn harapan yg baru....
weols hanya perlu bayar penalti RM100 per head n bleh naik flight yg seterusnya...
fffffuuuuhhhhhh!
lega chek mendengarnya... ngeeeeeeee
tulerrrr len kali punctual skit.....

so weols pon nek flight 7.20am....
mimi punyer la happy sbb tau nak nek eroplane...yela dia kan dah boleh berfikir...
dulu ms baby maner dier tau yg dia naik flight pon....kan..... :D
so segala food in flight yg aku bli semua burn....adus...
xkesah la...perjalanan pon x lama 30 minit jer pon.....sibuk2 tulis borang, tup2 dah smpi kat bumi singapure.....

oh ye....ms vacation ni juga aku x bawak kamera utk pertama kali nya...
rosak xmau hidup last2 minute....
guna kamera henpon jer la....
kalau ada blur2 tu abaikan jer la....

flight ni landing kat changi international airport...
kecil jer tapi canggih la tak mcm airport kat bandung... :D
oo masa ktaorg nak lalu imegresen,
weols dpt express lane...hehehehe sbb MIL guna wheelchair
yahuuuu....x payah beratur! ;p ms nih lane pjg gler.....

dah kutip beg bagai....( sib baik ada kan! u know wat i mean! )
pastu g money changer kat RHB bank...tukaran lebih kurang jer ( korang jgn tukar kat CIMB, gler mahallll cekik darah! )
nih kat dlm arrival hall lg tau...
teringat plak simcard maxis maner leh guna kan...
trus bli singtel prepaid card...rege $28 dollar ( $20 uang yg ada dlmnya ya )
so korang kalau g travel x payah la nak roaming2 bagai....sah2 la kalau ada org tpon pon korang x hangkat kan...takot kena charge giler2.....bli jer prepaid negara yg korang lawat tu.... :D

jalan punya jalan nak keluar, cam mati kutu kan....
sbb mana la penah smpi sini, so xle imagine...
pg kat kaunter pelancong n amik peta
n suh org tuh explain skit2....ooOOooo okeh paham dah...hehehehehe
weols cadang nak p makan dulu....tpt pertama adalah arab street
mmg femes la kan jalan nih....
apa tuh...restoran zam2 hehehe...tapi benornya baru pkol 10.00am lebey kurang...
ah gasaklah ye dek non.....

                      nih masjid yg depan zam2 tu....mcm xde org jer.....

biasala...kat zam2 apa lg yg nak dimakan kalao x murtabak atau nasik beriyani...
pada pendapat aku biasa jer....murtabak mesia lg best hatta kedekut daging....kat sini pemurah daging tapi agak kering....tu sbb nya kot....tepok dada tanya selera la kan....

aku nak kasi tau la ada satu insiden ms ni, ada org s'pore ni parkir sesuka hati depan kedai yg bukan tpt parkir...tetiber berdesup smpi pak polisi dtg amik gambar trus blah....tak payah nak keluar print out saman bagai....agak kecoh juga la dlm kedai tu panggil empunya kete, tapi x keluar2 pon... ( aku agak mesti org kaya nih, x kesah kena denda ;p) hahahahha bagus la kalao wat kat m'sia camni....tentu bahu2 jalan x sesak dgn org2 dungu yg bodoh piang x paham bahasa sesuka hati pakir mcm jalan bapak dia yg punya....

ms nih jugak aku tgh godek2 henpon,awatla tak bole keluar hat 3G....aku nak guna internet x lepas2....mmg xle nak check in 4square bagai la kan.....isk xle jd nih.....nak dapat point tinggi kena la check in oberse... ;p

tula x bc intruction, b*d*h bahlul....ok2 akak dah setel dah...dah ada dah 3G kat ipon ahkaks!so clever ;p ....ekcelli ms weols guna prepaid singtel ni utk tpon mesia sgt la murah....mcm x jln jer duit dlm kad prepaid tu.....berbaloi la drpd roaming kan.....

okeh...skang nak p check in hotel kat hotel grand chancellor kat little india...
hotel bagus, baru n x sibuk....tapi mcm x sesuai ( xle nak ckp kat sini...agak sensitif )
kitaorg dapat bilik OKU okey....1st time in my life! ;p
receptionist tu tgk my MIL pki wheelchair kan...trus offer bg billik tu...
beza nya, bilik tu ada tandas yg luas utk org OKU...mesra OKU ye hotel ini....bagus..kitaorg tumpang dua kaki jerk...  ;p

check in pon awal, pkol 11....mungkin tak ramai org kot....tp servis hotel nih oke sgt2....bellboy dia siap bgtau kat kitaorg yg kat street nih , kalo hari ahad mlm x payah keluar sbb byk org India kat jalan....aku ngan laqiku konfius ye sebentar ;p
kitaorg pkir ooo maybe diorg balik dr temple kot....sbb ada byk temple kat sini...
waktu malam tu kitaorg nak kuar dinner, nak amik nkoooo!
kat depan hotel penuh gler dgn org2 India...aku rasa diorg ni bukan s'pore citizen...berdasarkan pada gaya dan muker.....buruh binaan n pekerja kilang kot....tapi per la jadahnya nak kumpui depan hotel...p la blik rumah ka...hostel ka....menjejas pemandangan btol.... mcm kat New Delhi plak rasa.....kalau kat mesia tak ubah mcm mat indon berpeleseran kat chow kit ler kira nya...hehehe :D

cuaca kat sini asyik hujan jer....so agak menyusahkan kitaorg nak pg mana2 utk dinner.....mati kutu jugak nak makan....kena pilih yg halal.....so budak hotel tu cdg suh p geylang serai....makkk aiii punyer la jauh......tapi jalan kat sini x jammed oke....smooth jer perjalanan....best la .....tiada kesesakan langsung! salute to Lee KY :D makan kat gerai ala2 mamaks gak....aduh bosan gler.....xsedap plak tu....Malaysian food still the best!
b4 balik hotel, singgah 7E bli roti, myojo ( mcm dah x jumpa plak kat m'sia) kopi, chips, air kotak milo....waaah! dah mcm nak berumah plak kat sini ye.....

malam tu kitaorg cam tdo awal....simpan tenaga nak p USS esoknya plak....hehehehe...oke...smbg nnt plak....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...