Friday, December 14, 2012

Holly Holiday @ Hong Kong - day 1 ( part 2.1)


Assalamualaikum...

tanpa berlengah lagi mari kita sambung. masih lagi hari pertama....isk...isk cam dah luper pulak =P ok..ok...so flight weols adalah dalam jam 1.40 ptg. aku dah malas nak booking tiket pepagi buta sebabnya, pasti terlajak tido dan nnt terlepas flight macam tahun lepas....Nauzubillah. tak mampo la kalau nak pegi beli tiket baru dek non oiii.

Lepas sarapan ala kadar kat rumah kami bertolak dengan kete pak tam 4272 ( kete kesayangan ) ke LCCT jam 9 lebih....konon2 nak p timbang beg sbbnya hati dah gusar mcm terlebih berat beg weols. takdelah tergesa-gesa karang. maklomla LCCT tu bagi aku macam bus stop chow kit....sesak mengalahkan pasar borong.

Sampai shj kat sana aku suh en hasben parking yg paling murrrrraaaaaahhhh sekali iaitu RM16 sehari. travel bajet katerkan. parkir pon kena bajet. aku pon tak tahu yg mana satu RM16 sehari =P. adik aku yg bagitau tapi lokasi x dpt dipastikan. jadiknya...aku suh en hasben turunkan aku ngan beg2 kat departure, n dia pi la carik sensorang sbb aku nk kena jaga beg....hehehehe. punyela lama weols tunggu en hasben parkir kete. aish, sesat ker kat LCCT ni? pikir aku la....dahler henpon tinggal kat rumah. ke hulu ke hilir kitaorg ngan beg2 besau ni....yela takot en hasben x nampak mana kitaorg berdiri....weols kan kecik moleks gtew.... :)


Ooooh....rupanya dia parkir keta yg paliiiiiiiinggggggg jaoh sekali.berpeloh-peloh aku tgk en hasben jalan. aku cakap, xpe...lepas ni nak g negara sejuk, hilangla bau kepam tu nnt.....miahahahaha

kat depan pintu masuk kat tepi Mc D rasenyer


Yup, tadi aku kata beg aku mcm terlebih berat kan.....so aku dgn gigihnya pergila timbang beg. alamakksss! terlebih 2 kilossss. aku hanya beli 20kg. hukhukhuk....nak nangis plak. ok dan pergilah aku ke kaunter CS AA....adoi...dah ler panjang, lembaps plak. boarding pass x print lagi, tapi dah web check in.masa tu dah jam 11pg . biler turn aku CS tu pon kata "sbb kurang dari 4 jam akak kena trus pergi kaunter daftar masuk 16 hingga 25( rsnya sbb dah x hengat )". alamak ... takkan kaunter yg sesak dgn umat manusia tu kot? aku pandang2 nombor2 yg ada....okeh, selamat! kaunter yg disebutkan amatlah aman dan takde org yg berator!!!! yabedabedu! trus daftar masuk n beli la berat beg  yg terlebey itu....mahalllll oke. 1kg= RM 50 ( dah mcm byr xcess baggage ataupon mmg pon? hish ) Untuk menjimatkan wang, terpaksa aku goresssss kad emas haku. stresss tau!

flight kami *teruja bebs
excited girl....*teruja katanya
ada peningkatan sbb buat di tingkat atas berbanding tahun 2011, lebih teratur dan selesa *suke
Sebelum tu, selesai check in semua beg dan ambil boarding pass, kami pergi makan kat food court. Aku tak tahu menahu ada food court kat sini...*ketinggalan jaman la nko nih
Kami makan siap2 sbb aku x ode apa2 makanan pon kat atas langit ke tujuh tu. Tapi sebenarnya korang, whether nko dah makan ker belom, biler FA AA tu tolak troli makanan tu tepi nkau, automatikssss perot nkau akan memanggil-manggil...pppppfffffftttttttttt! lapar balik! cisssss! akhirnya kami terpaksa lerrrr membeli dgn keadaan duhet Ringgit yg dah x berapa ada sbb sudah ditukar kpd HK Dollar! en hasben membeli nasik lemak pak naser dan aku hanya mahu minum 100plus n Mimi pulak mengada-ngada nak Milo yg berharga RM6 tu.....mencik! dan menyesal!

melayan karenah anak yg nak tu nak ni...mak dia dah lama layan perasaan sendiri kat tepi tingkap ;p

Perjalanan adalah selama lebih kurang 4 jam. Aku bantai tido sebab anak aku dok main2 ngan budak2 kecik yg lain, so aku ada space la nak bantai tdo. En hasben dah lama dan mengkroooghhhh kat belakang yg ada tpt kosong.
Subhanallah...dah mcm salji awan ni

Aduh...lambat betol. Aku mmg kurang sabar kalau naik aeroplane. Aku suka yg baru naik tetiber dah sampi dah...hahahahha...bosan! Aku dah pergi kencin sampi 2 kali dah...( camner la org yg naik plane pg europe smpi 13 jam tu kan....kematu pungkok wey! ) x smpi2 gaks....
Lebey kurang jam 4.50 camgitu, AA pon mendarat la di HK international airport. Excited gler! Jakun jap!

Kedatangan kami adalah disambut oleh hanjing yg sgt besar kat muka pintu lepas jejantas aeroplane.Terkesima jap campur takot tetibe kalau hanjing tu menganjing kat weols. Gambar pon aku x tertangkap takot hanjing terkejut.

HK airport sgt besar dan luas.
Sambil-sambil aku klik-klik butang kamera aku adalah pegawai airport tu teriak "no picture, no picture" dlm slang english + kantonis. Dlm hati aku kata, lerrrr kat sini pon xle tangkap gambar kerrr *konpius. Ada satu hal lagi, tgh2 aku jalan, mungkin sbb tgk mata aku merah sbb mengantuk...ada pegawai pompuan tu dgn siyes gler suruh aku benti jap sbb dia nak ambik temperature reader dan dihalakan kpd aku....adoi, nko hengat aku ni pembawa virus ke? *bengkek gler ...en hasben tolong gelak2 kt tepi....btw walaupon baru pukul 5 lebih...tapi sudah gelap mcm malam....itu mmg diluar jangkaan aku. Aku x buat research btul2 sgt...

okla kiter sambung nnt. aku nak bukak pose ganti hari ni. ciao.



















Tuesday, December 11, 2012

Holly Holiday @ Hong Kong - day 1 ( part 1)

Assalamualaikum.

Dah dekat seminggu kami balik dr HK. Penat dah hilang. Tapi kenangan akan terpahat di hati. Jom, sekarang aku nak cerita tentang perjalanan kami ke sana. Moga jadi panduan kepada sesiapa yang nak ke sana tanpa menggunakan travel agent.

Kami beli tiket AA ke HK ni dah lama. Rasanya awal tahun hari tu. Mmg plan nak pergi akhir tahun sbb yela nak kumpul duhet dulu kan...( travel gaya semekin gtu lerr ) ... ;p.....Kami pergi 2 org dewasa iaitu aku dan en.hasben serta budak kecik iaitu Mimi.

Kami dah rancang x mahu guna travel agent, konon2 nak jadi backpackers bagaiiii...puiiii. So, seperti biasa aku adalah perancang utama kerja gila ini. ( eh, giler ker? bagi org buta travel cam weols ni, mmg kerja giler.) Aku warning siap2 kat hasben ku itu yg ini travel ala backpackers sbb takot dia terkujat plak nnt. kuikuikui...

3 bulan sebelum terjadi hari kejadian, aku menyiapkan draft itenery, baca semua segala mak nenek blog yang travel ke HK. mmmm gigih x  makkk?!!! :) menyenaraikan segala tempat-tempat menarik @ yg patut diukur ms kat sana. hehehehe.....Kemudian, carik pulak kat zabihah.com, tpt2 makanan halal yg boleh didapati kat sana.

Last but not least, mencari tempat tinggal semasa di sana. Pada mulanya aku buat research utk stay kat Hotel, tapi umanggggg haih! mahal glerrrrrr ok! so, aku pon membooking MK Hotel dgn harga RM 1300 (sqft kecik gler k) utk 5h 4mlm melalui booking.com. Korang jangan risau, diorang x cas apa2 n kalau nak cancel 3 days b4 pon masih percuma. Disebabkan aku terajinnnnnn ler sgt baca2....godek2 blog2 travel ni, maka aku telah terjumpa traveller2 yg suka tinggal kat hostel. Aku baca pendapat, komen2 diorang, n not bad la kalau aku just tdo jer kat HOSTEL kan....boleh save duit kat situ....dah nama pon org susah. kuikuikui...maka...Aku ponn telah membatalkan penempahan aku dgn MK hotel yg terletak di Mongkok.

Tempat tinggal dah setel, rasanya itu shj yg perlu diselesaikan sebelum kami pergi. Tiket ke Disney HK kami akan beli di sana shj nnt. Oh ye, disana juga aku rancang akan main masak2 juga. Mmmmmm, takut kelaparan bebssss. Jadi seminggu sebelum kami pergi, aku menshopping barang kering spt Maggie cup, MILo 3in1, biskut2 utk dikunyah, sardin, beras 1kg, kari dlm tin, sambal ikan bilis, paket makanan BRAHIM....hah! ambik nkau, dah mcm nak berkelana ke mana ntah. ;p

2, 3 hari sebelum travel, aku mula pack semua baju2 yg nak dipakai dan makanan kering sekali. Aku bawa juga selimut dan lapik tpt duduk yg selalu di bawa sms berpiknik. ( aku ikot kata hati kecil yg suh bawak ...hehehehe ) Aku juga dah bertanya dgn pakcik kesayangan iaitu En Google cuaca di HK nnt. pakcik aku kata masa tu adalah musim luruh dan suhu nya adalah dlm lingkungan 20 deg celcius keatas ye.....So aku dgn tahap kebengapkan aku telah menpackkan baju2 nipis shj kedlm beg. Dalam hati berkata, x payah nak poyossss la nkau nak bawak baju tebal2 ala bulu2 gtew....tapi korang tau wat was happen? nnt la aku cerita... ;p

ok la....aku rasa dah panjang lebar aku tulis cerita ni, tapi masih x sampai2 kat HK...miahahahahaha. sambung kat part 2 pulak la....LOL

ok, then ciao.                                            *Istanbul HK aku datang!

google kasik pinjam....ish lawa la....jeles btol!

Monday, December 10, 2012

cahaya hati

Assalamualaikum...

baru jer tadi terbaca 1 komen dr seorang sahabat di FB. komen nya hanya mempunyai 5 ke 7 patah perkataan shj. tapi sgt terkesan pada hati ini. terima kasih. aku tidak punya uang utk sahabat2...tapi aku punya kasih sayang dan keikhlasan. sekian.



p/s: tajuk dgn content xde kena mengena ... LOL

Friday, December 7, 2012

Refleksi saya

Assalamualaikum...

Penat n rasa nak demam. Sekarang tengah gigih basuh baju yg berlambak-lambak. Kemas-kemas beg. Hari tu kami smpi kat LCCT pd 5hb jam 3.00 pm. MasyaAllah...rasa nak terbakor kulit. pffft! hahahahaha....Almaklongla, kt HK suhu below 20 deg Cel. Ms tu mcm nak tertanggal segala tulang.Tetiba kat sini terus rasa cam perit giler disimbah bahang mentari *ceh! baru 5hr jer pong...

It's a great xperienced between me n him together with our daughter. Pertama kali mem'backpacker'.Satu memori yg tak akan dilupakan. Lapar sama-sama, penat sama-sama, sejuk sama-sama, sesat sama-sama, sakit pinggang sama-sama....Haahahahaha.....boleh katakan semuanya sama-sama. :) *smile...ni membuatkan saya sayang akan keluarga saya ketat2 dan melupakan segala masalah2 yg sedang berserabut dlm fikiran ini.

Saya berharap kami dapat lagi peluang sebegini di lain masa. InsyaAllah.

Penat tau beratur nak tangkap gambar dgn Minnie ...Smpi sakit tulang belakang aku!

Saturday, November 10, 2012

Our Road Trip to East Coast...March 2012

;D
meh sini nak citer pasal road trip kami ke kelantan...
dah alang2 aku menunggu utk memasukkan data di kala 3 pagi bagai...
pehtu....loading...duk loading
aku login dia logoutkan
letih ler ahkak ni menunggu nyer....

ok jom....kita lupakan dulu PentaksiranBerasaskanSekolah yg vongoks itew....hewewhew ;p

roadtrip ke kelantan ni bukan sesajer jer nak berroadtrip....
tapi adalah utk majlis menerima menantu utk pihak suami kpd kekanda ku iaitu cik Aye...skang dah jd puan ye...



mcm biasa, nak bertolak ke negeri cik siti wan kembang mestilah awal2 pagi...
spy dapat sampai awal kat sana...

tapi....
sgt malas utk bangun jam 3, 4 pagi...
lastly bertolak jam 9 pagi

mama, abah dan konvoinya dah sudah awal2 bertolak
jam 2 petang mereka sudah sampai...

yang kami ni, jam 6 petang baru sampai
setelah kematu pungkok kami semua... ;p

rumah tumpangan tpt kami tdo di Machang

masa nak makan kat kafe motel tpt menginap ( penat, x koser nak jenjalan bagai )

sok pagi, tau x kami bekfes ape?
ayat bajet jakun ler katerkan...
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=

hahahahah.....sik kerabu simple...( finger lickin good habaq hang ;p)

ok...majlis dirumah fengantin sudah pon selesai...
no pic la....sbb kat atas dah tepek foto fengantin

so, memasing akan membawa haluan sendiri
mama abah n the gang akan ke Bachok utk berjumpa kawan lama,
manakala kami n mak uda n the gang akan ke bando kuale ganu
tapi x konvoi la....
ikot suker nko ler
hehehe

last2
sampai kat k.terengganu hotel semua pon full coz choti sekolah kan...
tapi dptla gak cari....
utk 1 malam...tersama pulak dgn geng mak uda ;p

kat lobi hotel Midtown....

xtvt lepas tu,
jalan-jalan kat banda kuala terengganu
sambil mengenang jaman2 muda ahkak dek non...
pfffft
isk
xdelah dek non...
dulu ahkak nkau n cik abg
berkenalan kat bandar kuala ni la

adoiiiii
sgt2 sweet kenangan itew....
*muntah
;p

jalan nak pg seberang takir a.k.a tpt merempit sensorang dgn BGB

 cik abg p jumpa rakan lama smbil makang ikang kat seberang takir....


Sok nyer plan mahu pergi ker seberang takir kat blkg airport
port makang SGT a.k.a Sotong Goreng Tepong ye adik2...

ekceli aku nak carik gerai kayu mcm nak roboh masa zaman aku muda2 dolu2...
kat situ SGT dia sgt2 fresh n digoreng fresh...
xdela asyik reheat jerk
tapi
redho jer la
mungkin mokcik tu pong dah maju dah bina kedai makan batu gamaknya

 ni jer la yg ada kat blkg airport tu....atleast ade jugak kan ;p

ikang, sotonggg, udanggg celop tepong....uish slurppp!

Selesai mentekakdarah sehingga kenyang,
jalan2 ke Uni M'sia Terengganu ( tpt aku belajar ambil degree)

 pintu depan, sama spt ms aku belajar dulu

tapi...









yang ini lain....
totally different!
hah! untung budak2 jaman skarang ni....
maju habis Univ ni skarang...


ms zaman aku dahulu, hanya la hutang paya jer yang terbongkang luas

ish, jelessssssss!

;p


singgah plak kat pantai Tok Jembal kat tepi hostel
pantai ni tpt feveret aku n kawan2 utk lepak
sambil caarik ilham
hahahaha... :D

 dah lain dah rupa pantai ni.....dah x macam dulu, xcantik dah! ;(

okeh, dah setel lawatan ke UMT
kami pon konoon nak gerak pulang ke KL mengikut highway bukit besi

 bye2 ganu...

heheh...
sebelom tu singgah dulu pantai batu burok yg terkenal tu sambil
lepak2 buang masa ( xtau masa tuu hujan dah nak turun mcm ribut)
sambil makang2 kepok leko ;p

 masih cantik pantai di sini...

 pasirrrrr nyer best sgt bila dipijak-pijak
hehehehe...

 riang ria di pantai...

 eh, sempat pulak main layang2

 budak bandar x penah main layang2 la katakan...ahaks ;p

petang tu juga kami pulang tapi'
aku x jumpa2 highway bukit besi...
dah akhirnya kami lalu jalan lama.
berasappppppp habaq hang!
siap jem bagai kat kemaman oke....
sakit kepala makcik yg memandu ini

 rantau petronas yg mengeluarkan api...

sampai kat kuantan, dah malam
kami pon buat keputusan utk tdo 1 mlm lagi
sbb
dah x larat dah....
mata terkedip-kedip tgk lampu kereta kat jalan....

owh....masa ni pon bekalan baju dah tinggal sepasang jer coz xde laundry
yang boleh siapkan baju dlm 24hrs...
;p
tdolah kami dgn lena dgn baju busuk seharian..OMG deng betol.

esoknya, bangun trus bertolak dr Kuantan ke KL...

wajib singgah di temerloh utk makan patin tempoyak, sedapppp sgt walaupon aku bukan penggemar tegar tempoyak ....i likeeee!

Maka tamatlah roadtrip kami KL-Machang-K.Terengganu-Kuantan-KL
yg memakan masa 4 hari 3 malam...

Kalau suh aku repeat utk memandu melalui KL-Gua Musang,
Chek tobat hokey.....x sanggup
skali seumur hidop ok la kot...
tapi
sebagai penumpang, bolehla
dan
aku sgt suka roadtrip ini....

kalau ada masa, wang dan keringat kami akan berroadtrip ke tpt len pulak.
BYE, Adios :D





Sunday, May 20, 2012

Muar yummilicious!




Gerai mee bandung muar abg sayang @ bus station of bandar maharani

ish, biler la boleh repeat lg makan kat sini... :D

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 1, 2012

Antara kata-kata yg menyentuh hati...

Untuk mengetahui jika kita ada sifat sombong, lihat diri dan cara kita melayan manusia berbeza berdasarkan pangkat dan harta. Jika berlainan, marilah sama-sama kita ubah diri kerana sesungguhnya mereka yang ada sedikit sombong tidak berbau syurga. Muhasabah kembali bagaimana kita melayan orang yg paling dekat dengan kita seperti pembantu rumah dan anggapan kita kpd kaum pendatang dan cara kita memandang rendah mereka. Takutilah sifat sombong ini...

Refleksi diri~ Prof Dr Muhaya

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, April 27, 2012

Angan-angan yg mungkin hanya angan-angan

Travelling, all you have to do is take the first step [Ibn Battuta] :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, March 17, 2012

tetibe....

kalau dah malas...
duduk terbungkang jer la

hari ni hari sabtu...
esok hari ahad...
lusa hari senin..
deng!!!!!!!

test paper x marking lg!!!!
tolong!
tolong!
mencik!
mencik!

isk...isk....isk...
nak berangan jap....

*credit to google



Tuesday, March 13, 2012

no mood...

apsal dah lamer sy tak hapdet blog kesygn saya ni?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.

.
..

.
..

.
..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
scroll lagik!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SEKIAN!


Sunday, January 22, 2012

Goodbye Penang

Bye bye Penang...gonna miss u...wanna come back again next time... I ll always heart Penang 4eva...mmmuahh!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Lebuh Noordin,George Town,Malaysia

Thursday, January 5, 2012

2nd day

Hari ni masih lagi entry utk budak yg baru masuk prasekolah....ingat kan semalam balik senyum2, dah x nangis la hari ini...tetapi sebaliknya.... Cikgunya kata 2 kali nangis....xpela nak, nnt dah bosan nangis mesti nkau dah xnak nangis lagi kannnn :D Semalam sekolah mimi kasi buku utk ditulis nama ...buku prasekolah kena balut gak ker? :p Ingatkan satu , dua buah jer....rupanya 16 buah...biar betiks, mampuker si syamimi abiskan semua buku2 nih? Kalo asyik g skolah jer nangis kat depan pintu....heheheh... Untung budak zaman skarang kan...dulu aku skolah kat tadika KEMAS, buku setahun 1 buah jer...itupon masa tu dah 6 tahun...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, January 4, 2012

1st day

Hari ini mimi masuk sekolah tadika...budak ni x excited langsung...asyik ulang2 cakap x nak pg...puas aku pujuk...mungkin dah manja sgt kot duduk ngan nekma ngan atokdi kg... last2 merelakan diri utk pergi tgh hari td...aku hantar sbb nak trus pg sekolah...smpi sana ramai yg melalak padahal budak sesi pagi, nangis dr pagi ker ni? Adohai.... Mimi diam jer....nervous kot...lagi2 tgk budak laki2 tu nangis x henti2.... Isk smpi kol baper aku nak tunggu ni?...mcm xle nak lepaskan diri jer.... Jam 12 lebih, cikgu2nya suh ibu bapa duduk kat luar...mimi siap tarik tangan aku sbb tak nak beratur...aku hantar dia beratur kat tpt budak2 beratur.... Aku laju jer keluar smpi x pandang muker die...sebak ok...ekekekeke nnt aku pulak yg nangis :p Aku intai dr luar tingkap....muker mimi ketat semacam....tahan sedih la kot....apa tak nya ada 2,3 org yg melalak smpi tarik kain baju maknya tak kasi mrk balik....adoiiii...jgn la berjangkit! cepat2 tipon papanya suh dtg tunggu...aku plak yg lebey2 kan! Papanya kata nnt dia dtg tgk...aku trus p skolah... Kol 4 papanya kata nak pg ambil...tpon aku katanya mimi muntah....lerrrr ni mesti kes dah x tahan menanggung sedih nih...aku paham sgt si mimi ni...biler nangis mesti nak muntah...papanya bawa dia pulang smpi tertinggal beg baju yg di bawa... Aku balik skolah trus p amik beg tu smbil tanya progress anak aku...( kiasu gler aku) hahahaha Cikgu dia kata mimi senyap jer....tapi masih dapat memahami arahan yg cikgu tu kasi....fuh! Lega hati mummy nkau tau...atleast nko nak jugak dgr kata n ikot arahan cikgu...hopefully hari2 seterusnya mimi dpt menyesuaikan diri dan dapat ramai kawan...c u next day school! :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, January 2, 2012

Holli Holiday @ Kota Singa-day 2 and 3

hari ni 1.1.2012!
HPN everyone....
sana sini dgn azam baru kan..
tapi aku nak smbg citer kasi habis....
hehehehe
xmau baca, just pangkah shj ok! ;p

aku citer day 2 ngan day 3 trus ek....
jadinya hari ke 2 kami semua akan spent masa kat USS
sebenarnya nak ke sentosa skali...
tapi cam x sempat...

aku tayang gambar jer kat USS ni...
aku tau ramai yg dah pg dan begambo pon di tpt yg sama
heheheheh


ni mimi ngan castle impiannya....sgt kecoh nak sgt masuk castle princess....tapi korang, bila nak masuk kena beratur tau...lane nya sgt la panjang....oleh krn my MIL pki wheelchair, jdnya kami dapat lalu kat express lane walaupon kami x bli tiket express...hooyeee!
tapi aku masuk n tgk 3D shrek x smpi 2 min...ooh keciwa sbb si mimi dah terpekik terlolong takot dr kesan 3D movie tu...terpaksa la ahkaks nko bwk dia keluar...hukhukhuk...sedey2...  ;p

 ni kat pintu masuk....saper nak ambil gmbr sila beratur yer 
( x koser nyah sbb pjg sgt...)

 kat depan kedai souvenier....( kalau korang bli apa2 simpan tau resit nnt boleh claim GST-gov service tax kot ...tapi minimum $100 n kalau x cukup boleh gabung 3 resit...best2! )

 kitaorg...tpt hotspot utk bergambar..... :D

M.A.S dgn bunda nya tapi kat depan Hard Rock? motip? ;p

tu jela kesah kat USS...x byk gmbr sbb guna henpon jer kan....org len sibuk usung DSLR....weols guna henpon jerk tangkap gambar....jadi la dr takde....   ;p

kununnya nak smbg g tgk sentosa island, tapi oleh kerna kaki memasing dah x larat, kitaorg pon balikla kat hotel....masa balik ke hotel ni kami naik teksi 'Wish' btw mesti korang kata aku jakuns kan! ;p mmg la ala2 jakun sbb keyel mana ada teksi 'wish' rege plak rege biasa no extra charge.... ( teksi wish ni kawan aku yg suka dtg s'pore yg sajes kat aku ok ;p )

ekceli ms smpi kat hotel baru kul 5.....aduhai....cepat sungguh smpi...dah nama tiada kesesakan kan.....lepak2 katt hotel jer la nmpknya....
nak keluar mmg malas sbb hujan jer spanjang hari....

malam tu, malas juga nak keluar makan....so kami menyantap mi segera dlm bilik...hehehe mlm nnt just nak ronggeng2 kat area little india jerk....
 my laqi sibuk nak g Mustapa Mall ...katanya 24H gtu....
aku pon sibuk gak nak ikot...nk tgk aper ker best sgt kan....smpi 24H gtu.....

rupa2 nya cam mydin jerk....tapi dier punya keperluan, berlipat2 ganda....
ramai yg pg bli belah bhgn2 elektronik cam kamera, gajet2, henpon bagai la....
aku tak li apa2 pon...just tgk jer....rege cam murah tapi x pasti la kan.....
part yg paling best tgk kat bhgn kasut....
punyer la byk kasut branded cam scholl, clarks etc tapi longgok2 cam pasar malam....konpius aku... ni ori ker tipu nih? kat mesia maner ada org longgok kasut branded cenggini, abih2 crocs jer la....
aku rasa ni mcm rejected dr kilang kan...so pak mustapa pon juai la kat mall dia.... hehehehe....

b4 balik hotel, makan kat kedai mamaks yg halal....
mmmm xsedap laaaa...
kedai dah ler sempit...
x mcm mamak kat mesia...luas terbentang....
sorry org singapura..... :D

then Zzzzzzz

day3 ( last day...hukhukhuk )

dah kemas2 beg bagai....check out but simpan beg kat hotel sbb nak jln2 kat Merlion City...
tapi yg kelakar tu, my laqi ckp kat drebar teksi tu nak g merlion, tapi mungkin drebar tu pekak or tak jelas ker haper....
drebar tu kater 'Boon Lay' ( nama tpt kat s'pore )
yg my laqi igt 'boleh'? boleeeeeh laqiku jwb... ;p


on the way tu aku konpius....apa mcm jauh jer merlion city nih? kaji peta mlm td dekat jer ngan area hotel, mau2 dalam 10 minit jer....nih dah mcm 20 minit....aku diam jer la....aku tak tau shortcut kot.....

ghupa-ghupanya sampai 'Boon Lay', "Sir, where u want to stop?"
"What? we want to go to Merlion City, not here..."
"Oh ya ka? i tot u want to go to Boon Lay"
" No, we want to go to this place" kater aku sambil tunjuk peta n tpt yg nak dituju....dah mcm pengembara plak kan...nyeh3.....

adoiiii.....patutlah jauh semacammmm...
tapi drebar cab sini baik la.....3 hari aku naik turun teksi xde sekor pon yg nak nipu kami.....very2 gud servis.....
sbb dah pusing jaoh gler, kena bayar $34 dollar...gler nkau! tapi drebar teksi tu kater salah dier sbb pekak.... ;p dia mintak separuh jer....selamat wallet...

inilah hasil lawatan ke Merlion city....

 kat blkg tu Esplanade namanya...fungsi? x tau....
plg 'hot' in town...
 anak cina sesat ;p
 asal2 usul nama 'singapura'
the best angle...fewiit!

panjang giler entry aku kali ni....siap bersambung-sambung....
larat ker kowang baca? xpe...x larat bukak jer blog org len....hehehehe....

waktu lunch igt nak redah kat orchard road, tapi drebar taxi kata kat sana packed sesgt waktu gini....dier sajes g arab street....aku kata aku tak mao p Zam2...sbb dah buat lawatan dah ms hari pertama,
jadinya dia bwk kami ke 'warung paiman' lebey kurang jer la...aku pon dah x igt dah....sesak nafas aku makan kat sini....sempit amats....( org mesia mmg manja kedodoi btul kan! )
dan boleh aku katakan, org Singapura mmg x makan cili/ cili padi kot....lauk2 yg kami makan semuanya x pedas ( ada pon dier bg smbal cili tumbuk mcm kat restoran minang tu ) there no such thing like sambal belacan oke! jgn gatal2 nak mintak....mmg nan hado....

after dat kami jalan2 kat orchard road....just cuci2 mata jer....nak ukur jalan mmg x le la....kena pg sorang2 n tawaf dari kedai ke kedai....baru puas hati...
takpe....orchard road, nex time aku dtg lagi oke....

okeh....semua dah penat, trus p airport ...tapi masih awal baru kol 4 pm....boleh chek in time 5.20 pm jer...fligth 8.20pm....awal kan....takot tertinggal kapal....learned from xperienced... ;p

apa yg aku perasan ms  kat pulau singa ni, aku lalu highway diorg, sama jer bentuk nya xde pon pasu bunga kat tgh2?
dulu, masa aku skolah rendah, org cakap highway kat s'pura ni diorg letak pasu bunga so senang bila nak perang ngan m'sia dia kalih pasu bunga tu trus jadi landasan kapal terbang diorg...
JAHAT tau TIPU jer....maner la ada mcm tu....sebenarnya.....
tula....kan kalau asyik dgr cakap2 org.... xsemua nya betul...ceriter boleh jd direka semata2....kalau org S'pore dgr mesti gelak guling2.... :D

kat sini juga boleh aku katakan, kalau org tempatan majoriti mmg tahu berbahasa malaysia kecuali pekerja asing dr filipina....kat sini ramai tau yg dr filipina.....diorg kan klasss skit berbanding org indon coz diorg leh speaking eng....

n ternyata mmg best sgt kalo shopping kat sini sbb kita boleh dapat refund balik GST kita but hanya utk yg balik naik flight shj kot 
sbbnya time aku nak isi form GST jer soalan pertama dia tanya balik naik flight ker? flight no? ( kalo aku salah sila btulkan ok )

Masa kat airport tu korang pg la kat kaunter GST yg kat area lobby airport dulu...n tunjuk resit utk dia verify apa yg korang bli....barang pon kena tunjuk gak kat pegawai tu.....aku kan pestaim...lenggang kangkung x bwk barang2 trus tunjuk resit, pegawai tu plak cam baik hati plak lepaskan jer tanpa tgk barang2 dan trus verify resit aku....kesian kot tgk aku yg terjerit-jerit panggil mimi yg terlompat-lompat dalam airpot tu....kihkihkih...tq dik... :D aku pon x leh nak bygkan memunggah barang2 yg aku dah bli yg aku dah sumbat beg besar tu...kang ada plak yg keciciran seluar kecik dan adik beradiknya... :D
after dats korang masuk departure hall ada 1 kaunter lagi yg korang boleh claim duhet korang.....aku dapatlah claim dlm $40 dollar...ok la tu kan! sikit jer sbb x byk bli brg2....

sambil tunggu nak depart dlm hall tu kami makan KFC kat tingkat atas....jgn risau, halal.... tapi len la rasa KFC sini....n coselaw nyer lg enakkkk dr m'sia....atau tekak aku yg ngegader....hahahhaha...xpasti plak....pekerja KFC kat sini rajin banget! tolong siap bawakkan tray aku ke meja lagi....( bersungguh-sungguh aku puji negara s'pore ni woiii )

mmg pon aku nak puji....
negara diorg mmg bersih dan kemas....langsung xde daun kering bersepah kat tepi jalan tau...masa kami kat USS tu...segumpal tisu pon xde aku jumpa kat tgh2 jln....punya la disiplin....nak tgk org hisap rokok, mmg takde...perokok mmg dianaktirikan di sini....my laqi gelisah mcm cacing kepanasan carik tpt nak merokok..... hahahahaha...fadan muker... ;p

tu jer la....ceriter dan pengalaman aku kat s'pore ni.... btul kata org,
"jauh perjalanan, luas pemandangan"
maksudnya...tahun depan, kiter plan pg jauuuuhhhhhh lagi....detinasi? sdg dipikirin ...cepat...cepat bgtau aku destinasi  maner lagi yg best2 dan gempak2 tau.... hahahahhaha...ok ciao!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...