Sunday, January 22, 2012

Goodbye Penang

Bye bye Penang...gonna miss u...wanna come back again next time... I ll always heart Penang 4eva...mmmuahh!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Lebuh Noordin,George Town,Malaysia

Thursday, January 5, 2012

2nd day

Hari ni masih lagi entry utk budak yg baru masuk prasekolah....ingat kan semalam balik senyum2, dah x nangis la hari ini...tetapi sebaliknya.... Cikgunya kata 2 kali nangis....xpela nak, nnt dah bosan nangis mesti nkau dah xnak nangis lagi kannnn :D Semalam sekolah mimi kasi buku utk ditulis nama ...buku prasekolah kena balut gak ker? :p Ingatkan satu , dua buah jer....rupanya 16 buah...biar betiks, mampuker si syamimi abiskan semua buku2 nih? Kalo asyik g skolah jer nangis kat depan pintu....heheheh... Untung budak zaman skarang kan...dulu aku skolah kat tadika KEMAS, buku setahun 1 buah jer...itupon masa tu dah 6 tahun...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, January 4, 2012

1st day

Hari ini mimi masuk sekolah tadika...budak ni x excited langsung...asyik ulang2 cakap x nak pg...puas aku pujuk...mungkin dah manja sgt kot duduk ngan nekma ngan atokdi kg... last2 merelakan diri utk pergi tgh hari td...aku hantar sbb nak trus pg sekolah...smpi sana ramai yg melalak padahal budak sesi pagi, nangis dr pagi ker ni? Adohai.... Mimi diam jer....nervous kot...lagi2 tgk budak laki2 tu nangis x henti2.... Isk smpi kol baper aku nak tunggu ni?...mcm xle nak lepaskan diri jer.... Jam 12 lebih, cikgu2nya suh ibu bapa duduk kat luar...mimi siap tarik tangan aku sbb tak nak beratur...aku hantar dia beratur kat tpt budak2 beratur.... Aku laju jer keluar smpi x pandang muker die...sebak ok...ekekekeke nnt aku pulak yg nangis :p Aku intai dr luar tingkap....muker mimi ketat semacam....tahan sedih la kot....apa tak nya ada 2,3 org yg melalak smpi tarik kain baju maknya tak kasi mrk balik....adoiiii...jgn la berjangkit! cepat2 tipon papanya suh dtg tunggu...aku plak yg lebey2 kan! Papanya kata nnt dia dtg tgk...aku trus p skolah... Kol 4 papanya kata nak pg ambil...tpon aku katanya mimi muntah....lerrrr ni mesti kes dah x tahan menanggung sedih nih...aku paham sgt si mimi ni...biler nangis mesti nak muntah...papanya bawa dia pulang smpi tertinggal beg baju yg di bawa... Aku balik skolah trus p amik beg tu smbil tanya progress anak aku...( kiasu gler aku) hahahaha Cikgu dia kata mimi senyap jer....tapi masih dapat memahami arahan yg cikgu tu kasi....fuh! Lega hati mummy nkau tau...atleast nko nak jugak dgr kata n ikot arahan cikgu...hopefully hari2 seterusnya mimi dpt menyesuaikan diri dan dapat ramai kawan...c u next day school! :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, January 2, 2012

Holli Holiday @ Kota Singa-day 2 and 3

hari ni 1.1.2012!
HPN everyone....
sana sini dgn azam baru kan..
tapi aku nak smbg citer kasi habis....
hehehehe
xmau baca, just pangkah shj ok! ;p

aku citer day 2 ngan day 3 trus ek....
jadinya hari ke 2 kami semua akan spent masa kat USS
sebenarnya nak ke sentosa skali...
tapi cam x sempat...

aku tayang gambar jer kat USS ni...
aku tau ramai yg dah pg dan begambo pon di tpt yg sama
heheheheh


ni mimi ngan castle impiannya....sgt kecoh nak sgt masuk castle princess....tapi korang, bila nak masuk kena beratur tau...lane nya sgt la panjang....oleh krn my MIL pki wheelchair, jdnya kami dapat lalu kat express lane walaupon kami x bli tiket express...hooyeee!
tapi aku masuk n tgk 3D shrek x smpi 2 min...ooh keciwa sbb si mimi dah terpekik terlolong takot dr kesan 3D movie tu...terpaksa la ahkaks nko bwk dia keluar...hukhukhuk...sedey2...  ;p

 ni kat pintu masuk....saper nak ambil gmbr sila beratur yer 
( x koser nyah sbb pjg sgt...)

 kat depan kedai souvenier....( kalau korang bli apa2 simpan tau resit nnt boleh claim GST-gov service tax kot ...tapi minimum $100 n kalau x cukup boleh gabung 3 resit...best2! )

 kitaorg...tpt hotspot utk bergambar..... :D

M.A.S dgn bunda nya tapi kat depan Hard Rock? motip? ;p

tu jela kesah kat USS...x byk gmbr sbb guna henpon jer kan....org len sibuk usung DSLR....weols guna henpon jerk tangkap gambar....jadi la dr takde....   ;p

kununnya nak smbg g tgk sentosa island, tapi oleh kerna kaki memasing dah x larat, kitaorg pon balikla kat hotel....masa balik ke hotel ni kami naik teksi 'Wish' btw mesti korang kata aku jakuns kan! ;p mmg la ala2 jakun sbb keyel mana ada teksi 'wish' rege plak rege biasa no extra charge.... ( teksi wish ni kawan aku yg suka dtg s'pore yg sajes kat aku ok ;p )

ekceli ms smpi kat hotel baru kul 5.....aduhai....cepat sungguh smpi...dah nama tiada kesesakan kan.....lepak2 katt hotel jer la nmpknya....
nak keluar mmg malas sbb hujan jer spanjang hari....

malam tu, malas juga nak keluar makan....so kami menyantap mi segera dlm bilik...hehehe mlm nnt just nak ronggeng2 kat area little india jerk....
 my laqi sibuk nak g Mustapa Mall ...katanya 24H gtu....
aku pon sibuk gak nak ikot...nk tgk aper ker best sgt kan....smpi 24H gtu.....

rupa2 nya cam mydin jerk....tapi dier punya keperluan, berlipat2 ganda....
ramai yg pg bli belah bhgn2 elektronik cam kamera, gajet2, henpon bagai la....
aku tak li apa2 pon...just tgk jer....rege cam murah tapi x pasti la kan.....
part yg paling best tgk kat bhgn kasut....
punyer la byk kasut branded cam scholl, clarks etc tapi longgok2 cam pasar malam....konpius aku... ni ori ker tipu nih? kat mesia maner ada org longgok kasut branded cenggini, abih2 crocs jer la....
aku rasa ni mcm rejected dr kilang kan...so pak mustapa pon juai la kat mall dia.... hehehehe....

b4 balik hotel, makan kat kedai mamaks yg halal....
mmmm xsedap laaaa...
kedai dah ler sempit...
x mcm mamak kat mesia...luas terbentang....
sorry org singapura..... :D

then Zzzzzzz

day3 ( last day...hukhukhuk )

dah kemas2 beg bagai....check out but simpan beg kat hotel sbb nak jln2 kat Merlion City...
tapi yg kelakar tu, my laqi ckp kat drebar teksi tu nak g merlion, tapi mungkin drebar tu pekak or tak jelas ker haper....
drebar tu kater 'Boon Lay' ( nama tpt kat s'pore )
yg my laqi igt 'boleh'? boleeeeeh laqiku jwb... ;p


on the way tu aku konpius....apa mcm jauh jer merlion city nih? kaji peta mlm td dekat jer ngan area hotel, mau2 dalam 10 minit jer....nih dah mcm 20 minit....aku diam jer la....aku tak tau shortcut kot.....

ghupa-ghupanya sampai 'Boon Lay', "Sir, where u want to stop?"
"What? we want to go to Merlion City, not here..."
"Oh ya ka? i tot u want to go to Boon Lay"
" No, we want to go to this place" kater aku sambil tunjuk peta n tpt yg nak dituju....dah mcm pengembara plak kan...nyeh3.....

adoiiii.....patutlah jauh semacammmm...
tapi drebar cab sini baik la.....3 hari aku naik turun teksi xde sekor pon yg nak nipu kami.....very2 gud servis.....
sbb dah pusing jaoh gler, kena bayar $34 dollar...gler nkau! tapi drebar teksi tu kater salah dier sbb pekak.... ;p dia mintak separuh jer....selamat wallet...

inilah hasil lawatan ke Merlion city....

 kat blkg tu Esplanade namanya...fungsi? x tau....
plg 'hot' in town...
 anak cina sesat ;p
 asal2 usul nama 'singapura'
the best angle...fewiit!

panjang giler entry aku kali ni....siap bersambung-sambung....
larat ker kowang baca? xpe...x larat bukak jer blog org len....hehehehe....

waktu lunch igt nak redah kat orchard road, tapi drebar taxi kata kat sana packed sesgt waktu gini....dier sajes g arab street....aku kata aku tak mao p Zam2...sbb dah buat lawatan dah ms hari pertama,
jadinya dia bwk kami ke 'warung paiman' lebey kurang jer la...aku pon dah x igt dah....sesak nafas aku makan kat sini....sempit amats....( org mesia mmg manja kedodoi btul kan! )
dan boleh aku katakan, org Singapura mmg x makan cili/ cili padi kot....lauk2 yg kami makan semuanya x pedas ( ada pon dier bg smbal cili tumbuk mcm kat restoran minang tu ) there no such thing like sambal belacan oke! jgn gatal2 nak mintak....mmg nan hado....

after dat kami jalan2 kat orchard road....just cuci2 mata jer....nak ukur jalan mmg x le la....kena pg sorang2 n tawaf dari kedai ke kedai....baru puas hati...
takpe....orchard road, nex time aku dtg lagi oke....

okeh....semua dah penat, trus p airport ...tapi masih awal baru kol 4 pm....boleh chek in time 5.20 pm jer...fligth 8.20pm....awal kan....takot tertinggal kapal....learned from xperienced... ;p

apa yg aku perasan ms  kat pulau singa ni, aku lalu highway diorg, sama jer bentuk nya xde pon pasu bunga kat tgh2?
dulu, masa aku skolah rendah, org cakap highway kat s'pura ni diorg letak pasu bunga so senang bila nak perang ngan m'sia dia kalih pasu bunga tu trus jadi landasan kapal terbang diorg...
JAHAT tau TIPU jer....maner la ada mcm tu....sebenarnya.....
tula....kan kalau asyik dgr cakap2 org.... xsemua nya betul...ceriter boleh jd direka semata2....kalau org S'pore dgr mesti gelak guling2.... :D

kat sini juga boleh aku katakan, kalau org tempatan majoriti mmg tahu berbahasa malaysia kecuali pekerja asing dr filipina....kat sini ramai tau yg dr filipina.....diorg kan klasss skit berbanding org indon coz diorg leh speaking eng....

n ternyata mmg best sgt kalo shopping kat sini sbb kita boleh dapat refund balik GST kita but hanya utk yg balik naik flight shj kot 
sbbnya time aku nak isi form GST jer soalan pertama dia tanya balik naik flight ker? flight no? ( kalo aku salah sila btulkan ok )

Masa kat airport tu korang pg la kat kaunter GST yg kat area lobby airport dulu...n tunjuk resit utk dia verify apa yg korang bli....barang pon kena tunjuk gak kat pegawai tu.....aku kan pestaim...lenggang kangkung x bwk barang2 trus tunjuk resit, pegawai tu plak cam baik hati plak lepaskan jer tanpa tgk barang2 dan trus verify resit aku....kesian kot tgk aku yg terjerit-jerit panggil mimi yg terlompat-lompat dalam airpot tu....kihkihkih...tq dik... :D aku pon x leh nak bygkan memunggah barang2 yg aku dah bli yg aku dah sumbat beg besar tu...kang ada plak yg keciciran seluar kecik dan adik beradiknya... :D
after dats korang masuk departure hall ada 1 kaunter lagi yg korang boleh claim duhet korang.....aku dapatlah claim dlm $40 dollar...ok la tu kan! sikit jer sbb x byk bli brg2....

sambil tunggu nak depart dlm hall tu kami makan KFC kat tingkat atas....jgn risau, halal.... tapi len la rasa KFC sini....n coselaw nyer lg enakkkk dr m'sia....atau tekak aku yg ngegader....hahahhaha...xpasti plak....pekerja KFC kat sini rajin banget! tolong siap bawakkan tray aku ke meja lagi....( bersungguh-sungguh aku puji negara s'pore ni woiii )

mmg pon aku nak puji....
negara diorg mmg bersih dan kemas....langsung xde daun kering bersepah kat tepi jalan tau...masa kami kat USS tu...segumpal tisu pon xde aku jumpa kat tgh2 jln....punya la disiplin....nak tgk org hisap rokok, mmg takde...perokok mmg dianaktirikan di sini....my laqi gelisah mcm cacing kepanasan carik tpt nak merokok..... hahahahaha...fadan muker... ;p

tu jer la....ceriter dan pengalaman aku kat s'pore ni.... btul kata org,
"jauh perjalanan, luas pemandangan"
maksudnya...tahun depan, kiter plan pg jauuuuhhhhhh lagi....detinasi? sdg dipikirin ...cepat...cepat bgtau aku destinasi  maner lagi yg best2 dan gempak2 tau.... hahahahhaha...ok ciao!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...