Saturday, January 5, 2013

Holly Holiday @ Hong Kong - day 1 ( part 2.2)

Assalamualaikum...

Jom aku sambung holly holiday aku kat HK sementara memory aku masih ok. Biler kami dah sampai di airport HK, so kena melalui imegresen dulu sebelum dapat keluar. Aku sebagai planner percutian sudah mencetak semua tiket balik, penginapan serta sudah menyediakan jawapan2 bagi soalan2 yg mungkin ditanya. Mmmmm....so far so good. Takde apa pon yg di tanya. Officer stamp, then u can go! :) arghhhh...lega.





Perkara yg pertama aku kena buat sebelum keluar dari airport adalah menelefon pihak hostel utk menyatakan yg kami mungkin lewat sampai. Yela...lebih kurang dekat jam 6 aku rasa. Spttnya check in adalah jam 5. Takot2 nnt pihak hostel ingat kami dah cancel. Lagipon aku x buat roaming...Aku pergi cari public phone free spt yg di beritahu oleh blogger kaki berangan dlm blognyer. yes! dah jumpa. dail punya dail x dapat....x tau nak tanya saper tapi ada seorang mcm pekerja airport tercegat cam tiang telepon kat tepi sikit dr kitaorg. kitaorg pon tanya la camner nak dail local no. dgn serius spt tak mahu membantu, org tu pon bgtau dail trus no, jgn letak kod apa2. pastu tu trus tercegat cam tiang balik. hek elehhhhh! robot ker haper???? trus sentapppp doplohpatjam kitaorg!!!! ;p....call hotel hostel tu, then owner tu kata, xpe...nnt mrk akan tunggu.

Then, kena beli kad octopus ( spt touch n go ) utk kemudahan menaiki mtr dan bus di sini. Tapi aku pening la airport HK ni....Kaunter Information for Tourist dia ntah mana2 ntah....atau aku yg buta? ;p ... btul la kata pepatah melayu kan, kalau malu bertanya sesat jalan....mmg kami tebalkan muka utk bertanya di mana kaunter octopus ni....dah ler org sini x pandai speaking english! then mcm x sungguh2 nak bgtau kat kiter yg tak tau nih.... letih aku tau! setelah jumpa kaunterrr itu, maka nya kami telah membeli 2 kad octpopus dewasa, 1 octopus kanak-kanak.
octopus card
2 octopus for adult = HKD 150 x 2 = HKD 300
1 octopus for a child = HKD 70 x 1 = HKD 70
Total = HKD 370
( octopus nie uols boleh refund balik bila nak balik nnt ... )

Kat airpot ni juga, aku plan nak beli trus tiket Disneyland Park. Naper aku x beli online jer? hehehe aku nak hadiah...kalau beli tiket Disney kat mana2 di MTR or Aiport di HK ni korang akan diberi hadiah sikit. Oh ye...kedai Disney ni kat terminal 2 tingkat 5. Masa aku buat reseach kt umah, deyols kata kat tingkat 2. Pentipu! Tanya kat info counter, bgtau aku kat tingkat 5..full stop! laaaaa diorg ni x pergi kursus pelancongan ker haper, hengat aku familiar ker kedai Disney tu kat ner kalau kat tingkat 5 pon....terang la sikit kan...kat kedai sebelah bla..bla ker...cik berada kat sini, jalan trus ker....aku dan en hasben dah agak berang gaks ...sebelom en hasben punggah meja kat situ, baik aku mulakan soalan yg betubi-tubi...hehehehe....aku hambekkk map airport tu pehtu aku tanya dia, suh dia bgtau aku kat mana kedai tu dan mana lift yg paling dekat! hah! ambekkkk nkau! bengangnyer!. *sentap ati aku 24jam lagi!

hati si mimi dah x keruan bila kat kedai ni....*rambang bijik mata
 akhirnya aku jumpa gaks kedai ni...hish! kat sini weols beli tiket Disney entrance tu. Dan dapat la 2 ketul gift. Dah akhir entry nnt baru aku tunjuk ok.

ticket disneyland utk 2 hari
adult HKD 499 X 2 = HKD 998
child HKD 355 X 1= HKD 355
Total = HKD 1353

Aku juga beli simcard PCCW utk henfon spy senang nak tipon2  waktu emergency gtew...dah selesai beli2 ni, balik ke terminal 1 utk tunggu bas ke hostel.

bus weols A11
Cara yg terbaik utk ke hostel adalah dgn menaiki bas sbbnya, murah! Tgk kat atas tu, dah disediakan bus information dgn tambangnya sekali. Kami tinggal di kawasan HK island iaitu area Causeway Bay...aku pon tak tau tpt tu camner. Kebanyakan blog yg aku baca semua prefer tinggal di area Mongkok, Tsim Sa Sui...dan kebanyakannya memberi feedback spt banyak gagak hitam ( maksud aku org negro ) and pakistan, bangladesh bagai....hurmmm. Aku ada baca kat en google bhw Causeway Bay ni tpt ala2  very the high fashion...mcm Bintang Walk kat Malaysia tu....mungkin kot kan....aku berserah jer.

bus dabel decker siap ada wifi...klessss nkau maria!
Nak naik bas kena beratur ye. Tapi ader jer yg cutting line tapi x seramai mcm kt Malaysia...hahahaha. Ohye...kami naik bas 2 tingkat , siap ada tpt beg kat area dlm bas tu....dan yg uniknya, naik bas kat HK ni tak dibenarkan berdiri. Aku x pasti mcm mana driver bas tu boleh tau tingkat atas bas tu dah penuh, ada cctv ker hah? x pasti plak. Korang naik dan scan la octopus korang dan  automatik HKD40 akan dipotong. Masa ni aku rasa letih dan mengantuk sgtttt. Tapi baru jam 7 malam uolssss! apakah....? ;p
Perjalanan mengambil masa dlm lebih kurang 40 minit kot. Cara nak tau dah sampai ker tak, kat depan bas dia ada skrin utk menyatakan no dan nama tpt. make sure uols tau nak turun kat mana.... ;)
Apabila dah sampai kat tepi jalan tu, kami agak tercangak-cangak begitu juga dgn mat2 saleh yg turun sama ngan kitaorg....memasing bukak map hostel, tapi aku terlupa nak print! camner ni? aku hanya ada alamat hostel shj....adoi, irk ur careless! Dlm keadaan mcm buntu campur penat, tetiba Allah tunjukkan jalan...en hasben nmpk KEDAI MAKAN INDONESIA... Alhamdulillah...syukur. So kami decide utk makan dahulu sementara meregangkan otot sambil nak carik jalan ke hostel kami. Makanan halal kat HK ni boleh dikatakan mahal kot. Aku makan nasi putih, ikan gurami grg + ulam = HKD 45. En hasben makan nasi grg seafud = HKD 50.....lebih kurang dlm RM16 ker RM20 ler....mahallll...air kosong bagi secuit jer...mcm nak tercekik kitaorg. Dah alang-alang makan kat kedai indon, trus kitaorg tanya jer kat kakak indon tu kat mana San Paterson Street iaitu dimana hostel weols terletak. Indon tu pon bla..bla..bla...ngan aku. ok!

 San Paterson Street, happening giler dgn lampu2 yg terang benderang!

Paterson Street
Jalan punya jalan....akhirnya kami pon sampai kat hostel kami. Kelas nkau...Bawah butik Burberry lagik! Malaysia hado??? miahahaha....


Tetapi agak malang. Bilik dah full di HK Hostel utk mlm itu dsebabkan kami lewat. Siap bayar baki duhet hostel ngan deposit, uncle hostel tu kater dia suh weols pindah ker satu hostel yg x jauh dr hostel dia. Haaaa? aduh, penat nyer nak jalan2 lagik...tapi takpe, pekerja dia yg bawakkan beg kitaorg yg gedabak dan berat itu....kuikuikui. Btw kami menginap dekat FLORIDA MANSION . Aku rekomen ler kpd sesaper yg nak tido kat hostel ni berbanding hostel yg aku book sebabnya susun atur dlm florida mansion ni sgt2 teratur. HK hostel yg aku duduk pon ok cuma yg florida tu lg tip top. Kami hanya tdo utk 1 mlm shj sbb esok pg kena transfer balik ker HK hostel. Sampai kat bilik disambut oleh aunty indon....baik orgnya....senang aku cakap jer melayu, xpayah nak tergeliat-geliiat lidah ni cakap omputeh....masuk bilik mmg flat trus sekor2....siap cuci muker ngan kaki, terus Zaaassss....TIDO walaupon hakikatnya baru jam 9.00 malam....gud nite ols!





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...